Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Katasztrófa készenlét és Segítségnyújtás
Katasztrófa készenlét és Segítségnyújtás

Devecseri emlék

E-mail Nyomtatás PDF

MVB KEOT Operatív Törzs felkészítése Árvízvédelmi feladatokra

 A Komárom – Esztergom Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófa-elhárítási Operatív Törzs a Magyar Vöröskereszt megyei székházának Nagytermében tartotta felkészítő ülését, melynek tárgya az időjárás változása miatt bekövetkezett felmelegedés, és a további csapadék alapján várható árvíz, belvíz illetve helyi vízkárok kialakulásának megelőzése, és a felmerülő katasztrófa helyzetek gyors és zökkenőmentes reagálása és fölszámolása volt!

Az ülésen részt vettek a megyében az árvíz, belvíz és helyi vízkárelhárításban érintett szervezetek képviselői, többek között a Vízügyi Igazgatóság, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Védelmi Bizottság, Kormányhivatal, és a megyei Vöröskereszt is

A szervezetek felszólalásaikban összefoglalták, hogy ők milyen szerepet tudnak vállalni az esetlegesen kialakult helyzetben, és a Katasztrófavédelem segítségével összehangolták feladataikat, és eszközeiket.

A Vöröskereszt is megtette a felajánlásit, és ismertette lehetőségeit egy esetleges katasztrófa helyzetben, többek között ágyakat, takarókat, élelmiszert, és persze önkéntesei munkáját is felajánlotta.

A felkészítő ülés zárásából kiderült, hogy megyénk érintett szervezetei felkészültek a rendkívüli helyzetekre, és minden erejükkel, és tudásukkal a megye lakosságát, és értékeit óvják!

2011. március 24.

 

Katasztrófa tevékenység 2010-ben

Az utóbbi években egyre több katasztrófa sújtotta Magyarországot. A társadalom minden tagjának felelőssége a közös boldogulás. Munkánk során fontosnak tartjuk, hogy sok embert bevonhatunk ebbe a közösségi segítő munkába.

A katasztrófa-segélyezés és katasztrófa-válaszadás területen fontos feladatokat lát el a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete. Az elmúlt években a megyénket és az országot érintő árvizek, valamint a tavalyi vörösiszap-katasztrófa mentési munkáiban vettünk részt.

Két alkalommal szállítottunk BAZ megyébe adományokat, vöröskeresztes autóval élelmiszer és tisztítószereket, valamint bútorokat két teherautóval. 18 Komárom-Esztergom megyei család kapott élelmiszer gyorscsomagot. 17 családtól érkezett kárbejelentés és építőanyag igény Bokod, Nagyigmánd, Tárkány, Bakonybánk, Piliscsév és Esztergom területekről. Az Országos Igazgatóság által fizetett építőanyag összege: 1.621.480.-. Szintén az Országos Igazgatóság segítségével sikerült egy Nyergesújfalun élő családnak házat vásárolni 5,5 M Ft értékben.

Két alkalommal szállítottunk Devecserbe élelmiszer és tisztítószer adományt. Három alkalommal voltak önkénteseink a helyszínen segíteni.

A tatabányai AGC-tól kaptunk 3.000.000.- Ft adományt, melyből 220 db porszívót és 36 db mikrohullámú sütőt vásároltunk a rászorulók részére.

Esztergomi vállalkozó 3240 kg rizstésztát szállított el 27.100.000.- Ft értékben szintén a vörösiszap által súlytotta területre.

A megyén belül jelenleg összesen 2 városban működtetünk katasztrófa-elsősegélynyújtó csoportot. Az idei évben további 6 városban hozzuk létre csoportjainkat. A megye valamennyi településén létrehozzuk az adományok fogadására, gyűjtésére és kiosztására szolgáló logisztikai csoportokat és készenléti raktárakat. Terveink között szerepel pszichológiai és mentálhigiénés csoportok működtetése is.

 A Magyar Vöröskereszt Központi Rendeltetésű Önkéntes Speciális Kutató- és Mentő Egysége határainkon belül és az országon kívül egyaránt bevethető. Az egység viharkárok, árvízhelyzetek, épületomlások és közlekedési balesetek esetén egyaránt képes a segítségnyújtásra. Mentőeszközeik a közúti balesetekből, mélyből és vízből történő mentést, valamint a sérültek helyszíni egészségügyi ellátását is lehetővé teszik. A mentőegység a nagyobb katasztrófák és tömeges balesetek felszámolása mellett a rászorulók ellátásában és az eltűnt személyek felkutatásában is részt vesz, illetve egészségügyi oktatást is végez.

 

 

D E V E C S E R I    E M L É K

 

2010. december 16-án a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom megyei szervezetének negyedik delegációjaként érkeztünk a vörös iszap által sújtott településre.

A bevezető út elejénél már messziről látszott az utat záró rendőrjármű kék-piros villogása, ebben a pillanatban a buszunkban utazók elcsendesedtek és egyre inkább átéreztük az eset súlyosságát.

Az első látvány, ami fogadott bennünket egy a település elején lévő kis patak, melynek vize vörös árnyalatot tükrözött. A település ezen részén lévő házak falán vörösbarna, ember magasságú csík is mutatja az iszapár magasságát. Ez a rész még mindig kihalt. Azonban vannak, akik már visszaköltöztek, de sokan továbbra is kénytelenek otthonuktól távol lakni. A Devecseri Vöröskereszt bázisára érkeztünk, ahol a helyi munkatársak szeretettel fogadtak bennünket.

Érkezésünk célja, a segítségnyújtáson túl, egy a megyénkből érkező adomány lerakása, kiosztása volt. – egy tatabányai vállalkozó pénzadományából a devecseri igényeket egyeztetve 220 db porszívót és 34 db mikrohullám sütőt vásárolt meg szervezetünk, melyet teherautóval szállítottak Devecserre, kisbuszunkkal pedig tisztítószer adományt vittünk. –

A katasztrófa sújtotta területre érve két területen végeztünk segítő munkát: Delegációnk férfi tagjai a raktár rendezésében vettek részt, mi pedig a bázison segítettük az adatok egyeztetésében, kartonok írásában.

Ebédidőhöz érve a közelben felépített katonai sátorban ebédelhettünk. Kettős érzés fogott el, a boldogság a többi társszervet látva az összefogásra gondolva, valamint a meghatottság. Egyre inkább átéreztem a helyzet súlyosságát. Ez a távolból fel sem fogható. Ott kell lenni, hogy érezd mennyire kiszolgáltatottak az ott élők. Az éthordóval érkező lakosok némelyike könnytől áztatott arccal köszönte meg az ételt.

Ebédről visszaérve megérkezett a teherautó a porszívó és mikró adománnyal. A délután az osztással telt. Előzetes egyeztetés alapján érkeztek a segítségre szorultak az adományért. Újabb meghatottság vette erőt rajtam, mikor a síró szemű idős bácsi engem megölelve kívánt Boldog Karácsonyt nekem az adomány átvételét követően.

Szeretettel fogadta mindenki az adományokat, többen elmondták, remélik , hogy egy szebb, boldogabb új esztendő köszönt rájuk.

 

N. Czita Tünde

Komárom területi vezető

Módosítás: ( 2011. április 04. hétfő, 10:59 )
 IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

A Magyar Vöröskereszt Dorog Területi Szervezetét a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja

Közösségi oldalak