Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Elsősegélynyújtás
Elsősegélynyújtás

Általános Ismertető

E-mail Nyomtatás PDF

Az egyén és a társadalom számára egyaránt fontos és egyre szélesebb körben felismert szükséglet, hogy minél több állampolgár legyen képes a saját illetve mások testi épségét, egészségét veszélyeztető állapotot felismerni, szaksegítséget hívni és a hivatásos segélynyújtó helyszínre érkezéséig megfelelően, magas színvonalon elsősegélyben részesíteni az arra rászorulókat.

Szervezetünk munkahelyek részére munkahelyi elsősegély nyújtó tanfolyamokat szervez munkahelyek szakmai igényének megfelelően a kívánt helyszíneken.

Alapfokú, középfokú és ismétlődő tanfolyamok

Létszám: minimum 10 fő

Az ifjúsági vöröskereszt tagjainak tevékenységei:

-         elsősegély ügyelet rendezvényeken felkérésre is

-         általános iskolákban az elsősegélynyújtás fontosságára felhívás eszmeterjesztés keretein belül, ismertetve sebimitációs bemutatókkal

 

Közúti elsősegély vizsgáztatás

1993. január 01. óta jogszabály rendelkezik arról, hogy a jogosítványt megszerezni kívánó személynek közúti elsősegély nyújtásból vizsgát kell tenni a vöröskereszt szervezésében. ( a vizsga nem tanfolyam köteles )

A megyében évente 3000-3500 fő részére szervezik munkatársaink a vizsgákat.

A vizsgához kapcsolódó szolgáltatásaink még a felkészüléshez szükséges tankönyvek árusítása, melynek ára: 1790.-Ft, valamint külön díj ellenében az elveszett igazolások  pótlása (másodlat kiadás) és a külföldön történt vizsgák honosítása.

Vizsgadíj befizetés érvényessége: az elsősegélynyújtás vizsgára befizetett vizsgadíj a tárgyévet követő év december 31-ig érvényes.
Amennyiben időközben díjcsökkenés történt, a különbözetet a vizsgára jelentkezőnek visszatérítjük, díj emelkedése esetén a vizsgára jelentkező a különbözetet (még a vizsgát megelőzően) megfizetni köteles.

Vizsgadíj. 8200.-/ alkalom

Másodlat: 4000.-

Honosítás: 4000.-

A vizsga anyaga: Hornyák István Ph. D. Elsősegélynyújtás mindenkinek

A vizsgaszabályzat megtalálható a www.voroskereszt.hu weboldalon.

Módosítás: ( 2021. július 05. hétfő, 12:10 )
 

Hírek

E-mail Nyomtatás PDF

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ TANFOLYAM

 

Érdekel az elsősegélynyújtás?

Szeretnél jogosítványt szerezni?

Szeretnél jól segítséget nyújtani bajba jutott embertársunknak?

Szeretnél új ismereteket elsajátítani?

Szeretnél tényleg hozzá értő jól felkészült szakembertől elsősegélyt tanulni?

Tudni szeretnéd, hogyan kell újraéleszteni, mit kell tenni, ha valaki epilepsziás rohamot, vagy szívinfarktus kap?

 

Ha a kérdések bármelyikére is igennel válaszoltál jelentkezz

A VÖRÖSKERESZT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ TANFOLYAMÁRA!!!

A tanfolyam 16 órás képzésből áll, ahol 8 óra elméleti és 8 óra gyakorlati oktatáson veszel részt. A gyakorlatokat a vizsgán is használatos eszközökkel oktatjuk (ambu baba, bukósisak, kötszerek)

Az órák 45 percesek, 5 perc szünetekkel. Minden tanulónak lehetősége van a gyakorlásra, amely az elsősegély vizsgán is kötelező.

A tanfolyamok folyamatosan, minden városban /Dorog, Esztergom, Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata, Tatabánya/indulnak min. 10 fő jelentkezése esetén.

FIGYELEM!!!

Jelenleg, mindenkinek, aki jogosítványt szerez, elsősegélyvizsgát is kell tenni, ez a tanfolyam tökéletes felkészülést nyújt a vizsgakövetelmények teljesítéséhez.

 

A tanfolyam díja: 7000 Ft/fő.

A vizsgadíj (5500 Ft/alkalom) külön csekkes befizetéssel történik.

 

„Amit nem értesz, abba ne fogj, hanem tanuld meg előbb,

mi a teendő; így lesz az élet számodra könnyű.”

(Pythagoras)


 

KISTÉRSÉGI ELSŐSEGÉLY OKTATÁS A TELEPÜLÉSEKEN MŰKÖDŐ INTÉZMÉNYEK KÉPVISELŐINEK

 

Szervezetünk és a helyi védelmi bizottság együttműködésével valósulhatott meg az a két napos előadás, melyen Komárom-Bábolna kistérségi társulás területéhez tartozó intézmények delegált tagjai vehettek részt.

Az előadás témája az elsősegélynyújtás volt.  Az intézmények meghívásáról és kiértesítéséről Komárom város önkormányzata, a szakmai rész biztosításáról pedig a Vöröskereszt Komárom-Esztergom megyei szervezete gondoskodott.

A két napos előadás első napján, 2011. május 16-án elméleti előadással kezdte a tanfolyamvezető Bölkei Zoltán mentőápoló, elsősegélynyújtó és katasztrófa készenléti koordinátor. Nagy hangsúlyt fektetett a gyors segítségnyújtásra, magabiztosságra és a szaktudás minél részletesebb elsajátítására. Az előadás elején elmondta az elsősegélynyújtás fontosságát, a kiemelt telefonszámokat, melyekkel segítséget tudunk hívni bajba jutott embertársunkhoz. A következő témakör maga a sérülések voltak, kitért hogyan ismerhető meg egy súlyosabb vérzéstípus, egy-egy fontosabb belgyógyászati esetet is ismertetett a még hatékonyabb felismerés érdekében. A résztvevők érdeklődve hallgatták a szakszerű előadást és bemutatót és kíváncsian várták a következő napot ahol gyakorlatban is megismerkedhettek a fontosabb kötésekkel, rögzítési módokkal, stabil oldalfektetéssel és ami még nagyon fontos a BLS (eszköz nélküli) és az ALS (defibrillátoros) újraélesztési mechanizmusokkal.

Szívesen próbálták ki a kötéseket és a „Béla” névre elkeresztelt ambu babát, amin teszt tappancsokkal a defibrillátort is megnézhették „munka közben”.

A jó hangulatú tanfolyamot az igazolások átadásával zártuk és bízunk abban, sok-sok hasznos információt adtunk át.

CZT.

 

 

 

A MEGYE LEGJOBB ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓI MÉRTÉK ÖSSZE TUDÁSUKAT TATABÁNYÁN

2011. május 13-án rendezte meg a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom megyei szervezete a már 40 éves hagyományokra visszavezethető felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét. Minden megyéhez tartozó városból érkeztek versenyzők erre a megmérettetésre.

A rendezvény 10.00 órakor kezdődött megnyitóval a szervezet székházában, ahol a verseny levezetője Bölkei Zoltán megyei elsősegélynyújtó és katasztrófa készenléti koordinátor köszöntötte a megjelent iskolák képviselőit, a vendégeket, a munkatársakat és a verseny elnökségében helyet foglaló társszervek képviselőit. 

Köszöntője után felkérte Tatabánya város alpolgármesterét Dr. Kancz Csaba urat, az ünnepélyes megnyitó elmondására, aki nagyban méltatta a vöröskereszt társadalmi szerepét, a közösség erejét és az elsősegélynyújtó ismeretek hasznosságát.

A vöröskereszt megyei elnöke, Balogh Lászlóné köszöntője következett, aki kiemelte az egymáson való segítség fontosságát és meghatottan emlékezett vissza gyermekkori elsősegélyversenyére, ahol „foszlós kaláccsal és kakaóval” kedveskedtek a versenyzőknek. Ezt a példát azért hozta, hogy az elsősegély mindig is fontos volt „ünnep” és kiváltság volt egy ilyen értékű vetélkedőn részt venni.

A köszöntőbeszédek után Vincze László mentőtiszt a zsűri elnöke ismertette a megmérettetés szabályait, menetét és felkérte a csapatkapitányokat a sorszámok kihúzására. Ezek után a zsűri tagjai elindultak az állomáshelyükre, majd a csapatok is elindultak a sorszámuknak megfelelő állomásra. Több éves tapasztalat alapján annyi állomás van, ahány csapat részt vesz a vetélkedőn. Ebben az évben 16 állomáson mérték össze tudásukat az általános iskolás, az ifjúsági és a felnőtt kategóriában induló versenyzők.

Szervezetünkben működik az Ifjúsági Vöröskereszt, melynek tagjai „képzett” imitátorok és sminkesek, akik élethű sebimitációkat készítenek, illetve játszanak el egy-egy szituációt néha vérfagyasztó életszerűséggel. Minden versenyen igyekszünk újabb és újabb imitációkat bemutatni, ezáltal is felkészítve a versenyen résztvevő fiatalokat a hétköznapi élet baleseteire. A 16 állomásból, 5 kárhely volt, vagyis gyakorlati állomás.

A gyakorlati állomásokon égési sérült, lábfej zúzott sérült, nyílt lábszártörött kerékpáros sérült, fejsérült-agyrázkódott, gerincsérült-agyrázkódott, medencetörött, pánikoló, orrcsonttörött, fogmedri vérzéses, bordasérült, szívinfarktusos beteg, drogos, artériás vérzéses shock-os drogos fogadta a csapatokat. Egy-egy kárhelyen 2-4 sérülttel kellett foglalkozniuk a versenyzőknek, aki évről évre egyre jobban helytállnak a megmérettetésen.

Az elméleti állomásokon vöröskeresztes ismertekből, AIDS-HÍV prevencióval kapcsolatosan, elsősegélynyújtásból töltöttek tesztet, két pihenő állomáson lazíthattak, továbbá a Tűzoltóság és a Polgári védelem munkatársainak közreműködésével e két szervezet munkájával is ismerkedhettek, valamint diszkriminációs játékon is részt vettek a versenyzők.

Újítás volt a versenyen, hogy mindenki elkészíthette csapatzászlaját, melyek a megyei vöröskereszt székházának folyosóján állítottunk ki. A zsűri által legötletesebbnek minősülő zászlót készítő iskola képviselői jutalomban részesültek.

Verseny végeztével a résztvevőket megvendégeltük babgulyással és ropogós pogácsával. A jó hangulatú vetélkedőt eredményhirdetés zárta, ahol minden csapat csekély ajándékot és emléklapot kapott.

Az országos elsősegélynyújtó versenynek helyszíne a Zánkai ifjúsági centrum lesz, 2011. május 20-22-ig, ahol Komárom-Esztergom megyét általános iskolás kategóriában a tatai Kőkúti Általános Iskola csapata, ifjúsági kategóriában a nyergesújfalui Don Bosco Szalézi Irinyi Gimnázium csapata, a felnőtt kategóriában pedig a tatabányai Tűzoltóság csapata képviseli.

Minden csapatnak köszönjük a részvételét, ezek a fiatalok már bizonyították, hogy igazi elsősegélynyújtók és bármilyen sérülés, egészségkárosodás történik ők tudják mit kell tenni.

Mottónk:

„LEGYÉL TE IS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ, AZ ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁST MEGTANULNI GYEREKJÁTÉK”

CZT.

 

 

 
Módosítás: ( 2011. november 11. péntek, 14:51 )
 IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

A Magyar Vöröskereszt Dorog Területi Szervezetét a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja

Közösségi oldalak