Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Ifjúsági Vöröskereszt
Ifjúsági Vöröskereszt

MIVK a megyében

E-mail Nyomtatás PDF

90 éves  a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

 

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Komárom-Esztergom megyei önkéntesei szeretettel meghívnak minden érdeklődőt 2011. február 09.-én 14-17:30 óráig tartandó ünnepségére.

 A program 14 órakor kezdődik a Váci Mihály Általános Iskolában:

 • 14:00 Megnyitó
 • 14:10 Bemutatótermek nyitása
  • MIVK totók
  • Videó vetítés összekötve beszélgetéssel (felső tagozattól)
  • Önismereti játékok (alsó tagozatosoknak)
  • Média terem
   • önkéntes és érdeklődők üzenete és véleménye
    • papíron
    • videón
  • Interaktív kvíz
 • 15:25 Előadás: Diszkó balesetek
 • 15:50 Felvonulás

A felvonulás gyertyákkal a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskolához vonul:

 • 16:45 Gyertyák elhelyezése egy felrajzolt minta alapján (MVK)
 • 17:00 Fáklyagyújtás
 • 17:05 Elnöki köszöntő felolvasása, majd a tanárelnöki beszédek

 Rendezvényünkön mindenkit sok szeretettel várunk!  Vigyor

 

Szükség van a lelki támogatásokra is

 

2010. október 15. és október 18.-i napok bizonyították, hogy a nemrég bekövetkezett ajkai zagy-tározónál történt katasztrófa nem csupán anyagi és fizikai károkat okozott. Mindazok mellett a tények mellett, hogy házakat rombolt le és rengeteg embert fizikailag megsebesített, hatalmas lelki károkat okozott.

Egy élet munkáját, amit felépített magának az ember, bizony nehéz feldolgozni, hogy odalett. Ebből a humánus feladatból a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt ismételten kivette a részét. Mindamellett, hogy elsők közt sietett a Vöröskereszt a katasztrófa sújtotta területre, a Budapesten tartózkodó fiatal önkéntesek a Honvéd kórházba szállított sérültek támogatására siettek.

Első alkalommal az önkéntesek mellett az Ifjúsági Vöröskereszt két alelnöke is látogatót tett a kórházba. Ekkor felmérték kinek mire van esetlegesen szüksége (hisz sokaknak a hozzátartozói messze laknak Budapesttől, így nem tudják sűrűn látogatni őket), majd lelki támaszt nyújtottak, beszélgettek.

Második alkalommal három különböző megyéből érkezett önkéntes tett látogatást a kórházban. A beszerzett kívánságok mellett egy különleges meglepetést is vittek magukkal. Egy budapesti Ifjúsági Vöröskeresztes Bázisiskola tanulói rajzoltak a sérülteknek színes képeket, apró, megható üzenetekkel, mint például: „Aggódunk értetek!”. A kórházban örültek az ismételt látogatásnak, hogy újra elmondhatják valakinek az érzéseiket és meghatódtak a rajzok láttán.

Megható volt látni az arcokat, hogy egy kedves mosoly, egy apró rajzocska mennyit jelenthet számukra.

Egy új és fontos tapasztalattal lehetünk gazdagabbak: Nem csak az azonnali anyagi segítség a fontos, hanem legalább annyira fontos (ha nem jobban) a lelki támogatás és törődés.

 

Pospischek Csilla

Közép-dunántúli régiós elnök

Módosítás: ( 2011. február 04. péntek, 09:23 )
 

MIVK a városban

E-mail Nyomtatás PDF

Közép-dunántúli régiós Alapfokú Balesetszimulációs képzés és régiós találkozó

 

2010. április 15-18 között került megrendezésre a Közép-dunántúli régió balszim képzése és találkozója.

A négy nap alatt a fiatalok nem csak imitátorkodni tanultak meg, hanem együtt dolgozni, tapasztalatokat gyűjtöttek egymástól és megismerkedtek más megye önkénteseivel.

A régió megyéi mellett két vendég önkéntes is „akadt” a képzésre Győr-Moson-Sopron megyéből. Tizennégy fiatalt öt képzett oktató tanította meg az imitátorkodás csínjára bínjára.

Az eseményre Tatabányán került sor a Komárom-Esztergom megyei Vöröskereszt székházában. Reggelit és vacsorát maguknak szervíroztak a fiatalok, az ebédet pedig Ica néni (Pogány Ica- Fogyatékkal élők nappali intézményének munkatársa) főzte nekünk (ezúton is köszönjük a finom étkeket!).

Csütörtök 4 órától szombat 9 óráig egy intenzív, késő estig tartó képzés volt, majd szombat délelőtt és kora délután került sor az írásbeli majd szóbeli vizsgákra. Ezután a legjobb – már papírral rendelkező – imitátorok közül kiválasztottuk azokat, akik a legalkalmasabbak a másnapi nagy közönség előtti balesetszimulációs bemutatón való részvételre, majd ezt megterveztük, eljátszottuk.

Vacsora előtt megérkezett vendégünk a Nyugat-dunántúli régió vezetője, Mászáros János. Utána lázas készülődések végén indultunk a tatabányai Oázisba a régiós összerázós laza bulinkra. Itt a fiatalok összekovácsolódhattak, játszhattak és még táncolhattak is (megmutatták, hogy mennyire összhangban tudnak lenni és milyen jó hangulatot tudnak teremtetni). Hajnali fél egykor visszaértünk szállásunkra, és teljesen kimerülve lefeküdtünk a másnapi bemutató izgalmával a gyomrunkban.

7 órakor keltünk, majd gyors vágtába rohantunk ki a Lada-találkozóra, hogy előkészüljünk a bemutatóra (ennek részletes bemutatójára egy külön cikket szentelünk). A nagy izgalmak után, és a bemutató végeztével visszaindultunk a Vöröskeresztbe. Egy újabb finom ebéd után jött a rendrakás, csomagolás és könnyes búcsú.

Ezúton is köszönöm a rengeteg segítséget a megyei Vöröskereszt munkatársaitól és oktatótársaimtól (Avolio Immakuláta Anna, Csányi Mónika, Matola Norbert, Vásárhelyi Imre)!

 

Pospischek Csilla

Közép-dunántúli régió elnöke

 

 

Balesetszimulációs bemutató- Tatabánya

 

A bemutatóra 2010. április 18.-án került sor, Tatabányán. Az előadás a Lada-találkozón került megrendezésre a régiós balesetszimulációs képzés és találkozó keretein belül.

Az előadásban a szereplők a képzés vizsgáján jól teljesítő új imitátorok vehettek részt. A bemutató szerint egy fiatal lányt elgázolt egy ittas férfi. A fiatal lány meghalt a gázolás következtésben, az autó sofőre könnyebb zúzódásokkal megúszta, az anyósülésen lévő lány pedig medence sérülést szenvedett.

A bemutatót egy rövid bevezető szöveg előzte meg, majd fékcsikorgás és törés hang-bejátszása után elkezdődött a bemutató. Négy fiatal elsősegélynyújtóként rohant a balesethez. Három közülük felmérte a sérültek helyzetét, egy pedig hívta a mentőket. Ezután megérkeztek a tűzoltók, mentők és rendőrök.

A tűzoltók kivágták a medence-sérült lányt, az ittas sofőrt pedig a rendőrök elvitték. Az elgázolt lányt halottnak nyilvánították.

A balesetszimulációs előadás jól sikerült, minden úgy történt ahogy elterveztük, problémát a célközönség komolytalansága okozta. Sajnos nem sikerült mindenkit meggyőzni arról, hogy mennyire veszélyes lehet az ittas és a komolytalan, nem elég körültekintő vezetés, de nem csüggedtek el a fiatalok. Ha az egész társaságot nem is, de legalább pár embert elgondolkodtattunk, már elértünk valamit! Lehet megmentettünk pár életet azzal, hogy néhány embert körültekintőbb vezetésre biztattunk.

Köszönöm a segítségeket és az imitátorok helytállását!

 

Pospischek Csilla

Közép-dunántúli régiós elnök

 

Előadás „sorozat”

 

2009. év szeptemberétől új „korszak” indult a tatabányai önkéntesek életében.

Régóta terveztük, hogy különböző előadások keretein belül megjelenünk a város/környék iskoláiban hirdetve az igét, miszerint igenis nagyon jó Ifjúsági Vöröskeresztesnek lenni. Ez a tanév elején egy folyamatként megvalósult. Az első félévben két iskolában sikerült meghívásos alapon egy-egy órás színvonalas előadást tartani a szárligeti Általános Iskola és a tatabányai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanulóinak. A második félévet a szintén tatabányai Bólyai János Általános Iskola elsősegélynyújtó szakköröseinek tartottuk.

Mind a három előadásról elmondhatjuk, hogy nagy volt az érdeklődés, és természetesen sok újat tudtunk mondani, mutatni.

Az előadásokat egy rövid „Vöröskereszt történeti” előadással kezdtük, majd látványos sebimitációs bemutatóval folytattuk. Külön öröm, hogy volt olyan iskola, ahonnan azonnal jelentkeztek önkénteseknek. Illetve ígéretet kaptunk arra, hogy HÍV/AIDS prevenciós előadásokkal is „reklámozhatjuk” a fiataljaink tudását, és az Ifjúsági Vöröskeresztet.

A jövőben is szeretnék folytatni az előadásokat, illetve minél több fiatalt bevonva rendszeres előadásokat tartani.

Köszönet az eddigi munkáért (előadások megtartásáért), önkéntes társamnak: Matola Norbertnek.

 

Pospischek Csilla

régiós elnök

 

Módosítás: ( 2010. április 19. hétfő, 20:24 )
 IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

A Magyar Vöröskereszt Dorog Területi Szervezetét a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja

Közösségi oldalak