Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Általános és intézményi szociális segítségnyújtás
Általános és intézményi szociális segítségnyújtás

Általános ismertető

E-mail Nyomtatás PDF

Szervezetünk az alábbi szociális intézményeket működteti:

Hajléktalanok Nappali Melegedője

Támogató Szolgálat

Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye

Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása

 

Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye

2800 Tatabánya, Posta u 5.                                                                        

Tel:06/70-9338541

  A 2007. január 2-án megnyílt intézmény a működési engedélyt 24 ellátott egyidejű gondozására kapta meg.  Tevékenységünk kereteit az 1/2000. SzCsM rendelet 77.§-a által kötelezően előírt szolgáltatások adják, ám ezek arányát, illetve az egyéb kiegészítő tevékenységeket az ellátotti igények és érdeklődés határozzák meg.

Bár nagyfokú rugalmasság és nyitottság jellemzi az intézményt, ám mégis meghatározott rendszer szerint építettük fel az intézmény működését, egy-egy hetet.  A hét páratlan munkanapjain az egyéni fejlesztő (gyógypedagógiai jellegű) foglalkozások dominálnak, a páros napokon pedig a közösségi szabadidős programok a meghatározóak.

A terápiás foglalkozásokban, amiket intézményünk nyújt, szinte valamennyi ellátottunk részt vesz, hiszen állapotuk ezt indokolja. Mivel elsősorban mozgáskorlátozott klienseink vannak, így ennek a területnek a fejlesztése kapja a legnagyobb hangsúlyt. Ez magában foglalja a nagymozgások (önálló hely-, és helyzetváltoztatás), a mozgáskoordináció, valamint a finommotorika fejlesztését (manuális foglalkozások, kézműves technikák stb.). Különösen nagy gondot fordítunk a protézisek (pl. műláb) használatának elsajátíttatására.

Az előbbiek mellett a logopédiai foglalkozás kap még nagyobb teret.

A fejlesztő foglalkozások mellett a szervezett közösségi szabadidős programok kapnak nagy hangsúlyt az intézmény életében.

 

Pszichiátriai- és Szenvedélybetegek Integrált 

Közösségi Ellátó Szolgálata

 

2007. január 2-től állunk rendelkezésükre hétköznaponként 8-16 óráig tatabányai családoknak, akik az igényüket telefonon, személyes megkereséssel, vagy levélben jelzik felénk.

 Koordinátor: Molnár Piroska, elérhetősége 34-305-002 vagy 06-70-933-85-42 telefonszámon, levélben 2800 Tatabánya Posta u. 5.

 A közösségi pszichiátriai- és szenvedélybeteg ellátás célja, hogy az általa gondozott kliensek teljes jogú tagjai maradjanak a társadalomnak, illetve reintegrálódjanak a közösségbe.

A szolgáltatás olyan hosszú távú, egyéni szükségletekre alapozott gondozást kínál, amely nagymértékben épít az ellátottak aktív és felelős részvételére, valamint a természetes közösségi erőforrásokra. 

 Az ellátás ingyenes és önkéntes, mindkét szolgálatnál 40-50 főnek nyújtunk folyamatosan segítséget:

               - Segítő beszélgetésben

               - A mindennapi életükben adódó nehézségeik és problémáik megoldásában

               - Önálló életvitel fenntartásában

               - Meglévő képességek és készségeik megtartásában, fejlesztésében

               - Szociális és egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásukban

               - Egészségi és pszichés állapotának javításában

               - Munkavégzés lehetőségének szervezése, rehabilitációban

               - A szabadidő szervezett eltöltésében

               - Kreatív- és csoportfoglalkozásokon

 

A célok eléréséhez információ nyújtásával, problémamegoldó beszélgetésekkel, fejlesztő foglalkozások, önsegítő csoportok közvetítésével kívánunk hozzájárulni.

A gondozás és pszichoszociális rehabilitáció, tanácsadás minden formáját a pszichiátriai és szenvedélybetegek otthonában illetve lakókörnyezetében, tartózkodási helyén, valamint az irodánkban biztosítjuk.

Szolgálatunk team-munkában működik, pszichiáter szakorvos és addiktológusok segítségével 

 

Módosítás: ( 2010. március 03. szerda, 21:26 )
 

Hírek

E-mail Nyomtatás PDF

MÁRCIUSI PROGRAMJAINK

A Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye márciusi programjában jól sikerült nőnapi bál szerepelt. A játékos vetélkedőkön (legényvásár!) kívül „Bulis Vili” zenész gondoskodott csaknem négy órán keresztül a kitűnő hangulatról. A hónap közepén nemzeti ünnepünkről, majd 23-án a meteorológiai világnapról emlékeztünk meg. Ez utóbbi programot Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársának jól illusztrált, érthető, de mégis tudományos színvonalú előadása tette igazán emlékezetessé. A hónap végén – kihasználva a jó időt – egy jó hangulatú kerti vetélkedővel készültünk a Húsvétra.

A következő havi programunk főbb pontjai: locsolóbál élőzenével, költészetnapi műsor-megemlékezés, valamint már készülünk Anyák napjára. A helyi Gyémánt Fürdő felajánlása jóvoltából kerekesszékes-fogyatékos ellátottjaink húsz alkalommal ingyen látogathatják a létesítményt. Ez a programsorozat is április során kezdődik. A fentiek mellet sok apróság (kosárfonás, gyógymasszőr, játékok stb.) színesíti mindennapjainkat.

Módosítás: ( 2010. március 31. szerda, 19:35 )
 IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

A Magyar Vöröskereszt Dorog Területi Szervezetét a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja

Közösségi oldalak