Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Bázisiskolák a megyében
Bázisiskolák a megyében

Ismertető

E-mail Nyomtatás PDF

Váci Mihály Általános Iskola Tatabánya

Iskolánk az eddig végzett vöröskeresztes munkája alapján, a Megyei Vöröskereszt javaslatára 2001 óta a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázis - iskolája lett. Ez a megtiszteltetés kötelezettséggel is jár.

A bázisiskola célja: a vöröskereszt eszméinek, történetének, az elsősegélynyújtás alapjainak megismertetése a tanulókkal, valamint véradás szervezése a szülők és a lakótelep lakosai körében.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt taglétszámának növelése érdekében:

Szeretnénk elérni, hogy, iskolánk valamennyi tanulója és dolgozója tagja legyen a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek.

Minden évben kétszer (májusban és novemberben) szervezünk iskolánkban véradást, amelyen elsősorban a diákjaink szülei vesznek részt.

Az elsősegélynyújtás alapjait szakkörön ismerhetik meg az érdeklődők (balesetes sérült vizsgálata, nem lélegző beteg lélegeztetése, autóból való mentés, sebellátás, vérzéscsillapítása, különleges vérzések, kötözések, törések, és égési sérülések ellátása stb./ Ellátogatunk a mentőállomásra, véradókat szervezünk, végig követjük egy véradó véradását, vitamin délutánt tartunk, játszunk fejlesztő játékokat. Minden foglalkozásunk nyitott bárki eljöhet, s ha kedve van, csatlakozhat hozzánk.

Bekapcsolódunk az országos és megyei szervezésű rendezvényekbe, programokba.

Iskolánk tanulói műsort adnak a Megyei Vöröskereszt kérésére a véradók napján, a vöröskereszt világ napján, valamint a Megyei Vöröskereszt által szervezett karácsonyi műsorban.

A vöröskereszt és a Mosolygós alapítvány által szervezett gyűjtési akciókban nagy lelkesedéssel tevékenykednek diákjaink.(élelem, ruha, könyv, játék, csokoládé Dévai árváknak stb.).

2002 óta szeptember második szombatján programot szervezünk az Elsősegélynyújtás Világnapján a város tanulóinak, a Megyei Vöröskereszt, a kortárssegítő Ifjúsági Vöröskereszt segítségével. (elsősegélynyújtás, baleseti szimuláció, mentők, tűzoltók közös bemutatója, katasztrófavédelemi bemutató, kerékpáros közlekedési verseny, aszfaltrajzverseny).

Minden év novemberében az Egészségvédelmi hónap keretében különböző rendezvényeket szervezünk. /egészséges ételek készítése, sport délután, káros szenvedélyek elleni nap, tolerancia napja: hétpróba érzékenyítő tréning/

A különböző programok megszervezése, azokon való aktív részvétel elősegítheti, hogy tanítványaink, jobban odafigyeljenek egymásra, s ha szükség van rá, segítséget nyújtsanak a rászorulóknak.

 Tatabánya, 2010-04-15.

Szedresi Károlyné

 

Móra Ferenc Általános Iskola

A 2009/2010-es tanévtől a bokodi Móra Ferenc Általános Iskola is a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskoláinak tagja lett.

Ha meghalljuk azt a szót, hogy vöröskereszt, szinte minden embernek a segítségnyújtás jut eszébe. Segítséget nyújtani sokféleképpen lehet.

Gondoljunk csak a fökdrengések és árvizek károsultjaira, a  balesetet szenvedett többszáz embertársunkra, a nehéz körülmények között élő gyerekekre, felnőttekre, idősekre, akiknek a jószándékú emberek önzetlen segítsége nélkül még nehezebb lenne az élete vagy nem lenne esélye az életben maradáshoz.

De ne feledkezzünk meg az önkéntes véradóinkról sem, akik karjukat nyújtják, vérüket adják, hogy mások életét megmenthessék.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2001-ben indította el a Bázisiskola programját 20 általános iskola részvételével. Mára közel 150 általános és középiskola tagja országszerte a programnak.

A Bázisiskola programnak lényege, hogy az iskolai egészségnevelésben kiemelt szerephez jussanak a vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek pld. elsősegélynyújtás, csecsemőgondozás oktatása, az egészséges életmód népszerűsítése, aktív részvétel a véradók toborzásában.

A Bázisiskola elnevezés arra is utal, hogy ezen iskolák a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagjainak és önkénteseinek fontos bázisai.

Célunk, hogy a mi iskolánk tanulói is aktív tagjai legyenek a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek.

Az elmúlt 10 évben minden vöröskereszt által szervezett egészségnevelési, elsősegélynyújtó versenyen ott voltunk és szinte minden alkalommal dobogós helyen végeztünk.

2 alkalommal eljutottunk az országos elsősegélynyújtó versenyre is.

Tanulóink  emléklapokat készítenek a véradóknak és segítenek a szervezésben is.

Tanulóink  75    %-a  a 2009/2010 –es tanévtől tagja  az ifjúsági vöröskeresztnek, az iskola pedagógusai valamennyien vöröskeresztes tagok.

A diákok minden évben  műsorral köszöntik a szépkorúakat az Idősek napján. 7-8. osztályos lányaink szívesen segítenek a vendégek fogadásában és a tálalásban.

Az egészséges életmóddal minden évfolyamon foglalkozunk a tanulók életkorának , és érdeklődésének megfelelően.

Bízom benne, hogy a felsorolt tevékenységek folytatása és kibővítése hozzájárul ahhoz, hogy méltón viselhessük a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskola címet.

Módosítás: ( 2010. május 06. csütörtök, 04:42 )
 

Hírek

E-mail Nyomtatás PDF

Egészségnap Bokodon

 Április 14-15-én egészségnapot tartottunk a bokodi Móra Ferenc Általános Iskolában.

Minden órán 1-1 osztály nézhette meg a kiállítást a művészeti tanteremben, amit a védőnő állított össze a gyermekek rajzainak segítségével.

A kiállításon megismerkedhettek a tanulók a dohányzás káros hatásaival, ellátogathattak a „Csillógó fogak bolygójára”,  megismerkedhettek az egészséges táplálkozás elemeivel és a táplálkozási piramissal. Kreatív szülők zöldség és gyümölcs-szobrokkal járultak hozzá a kiállítás látványához. Láthattunk padlizsánból és karfiolból készült kutyust, retekből faragott rózsacsokrot, sárgarépából-hagymából pálmafát, de csiga, krokodil és kukac is felsorakozott az asztalon. A terem egy részében a Vöröskereszt mutatkozott be. Iskolánk  a 2009/2010-es tanévtől a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája lett, így a tanulók a Vöröskereszt főbb tevékenységeivel is ismerkedhettek: véradás, elsősegélynyújtás, csecsemőgondozás.

A kiállítás megtekintése után mindenkit megvendégeltünk az egészséges táplálkozás keretében.  A menü: Teljeskiőrlésű  lisztből készült kenyér sárgarépa-borsó- és túrókrémmel, uborka, retek díszítéssel, gyümölcstea, buláta, kölesgolyó.

 Délután egészségnevelési vetélkedőn mérhették össze tudásukat kicsik és nagyok.

A feladatok között szerepelt fogászati és életmód TOTO , zöldség-gyümölcs felismerés tapogatással, szituációs feladat a dohányzásról való leszoktatásról, keresztrejtvények és titkosírásból  egészséggel kapcsolatos szólások-közmondások felismerése is.

 Mindkét nap nagyon jó hangulatban telt, a gyerekek kérdéssel búcsúztak: Mikor lesz legközelebb egészségnap?

 Csillag Sándorné

védőnő

Módosítás: ( 2010. május 06. csütörtök, 04:33 )
 IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

A Magyar Vöröskereszt Dorog Területi Szervezetét a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja

Közösségi oldalak